Tipikus állásinterjú hibák

Tipikus állásinterjú hibák

A sikeres állásinterjú titka a helyes arány megtalálása abban,hogyan is (csúnya szóval élve) add el magad.

Amellett ,hogy kihangsúlyozod az erősségeidet és helyesen és meggyőzően válaszolsz az interjú során feltett kérdésekre számos dologgal számolnod kell mikor állásinterjúra mész.

Hogy segítségedre legyünk 5 pontba szedtük azokat a hibákat amiket az álláskeresők rendszeresen elkövetnek egy interjún.

 1. Azt sejteted,hogy már nincs hova fejlődnöd,mindenhez IS értesz

Függetlenül attól,hogy mennyi tapasztalattal bírsz,hány év szakmai tudás van mögötted sose sugalld azt jövőbeni munkaadódnak,hogy te már elérted a szakma csúcsát és nincs már hova fejlődnöd. A munkáltatók többnyire olyan embereket keresnek,akik nyitottak és rugalmasak,akik hajlandóak a cég növekédéséből kivenni a részüket esetleges továbbképzéseken is részt venni,amennyiben ez szükséges. Egy olyan jelölt,aki nem tud továbblépni jelenlegi eredményei és korábbi munkatapasztalatain, aki mindent IS tud, valószínűleg nem fogja ezt a benyomást kelteni.

Ez nem azt jelenti,hogy ne legyél büszke a már elért sikereidre,sőt.Természetesen hansúlyoznod kell a szakmai hozzáértésedet de mindenképp beszélj arról is,hogy

 • milyen formában relevánsak az érdemeid és tudásod,
 • hogyan lesz ez a jövőbeni munkaadód hasznára,
 • hogyan segítheted szakértelmeddel cégük gyarapodását és növekedését
 • és mi az amiben még van hova fejlődnöd,milyen terület az ahol tanulhatsz tőlük.
 1. Nem vagy őszinte

Az interjú során sok kérdést fogsz kapni arra vonatkozóan,hogy mihez értesz valójában ,miben van tapasztalatod és miben nincs.

Sokan esnek abba a hibába,hogy olyan tudást is magukénak vallanak amivel valójában nem rendelkeznek. Vagy olyan állításokat tesznek magukról amik nem fedik a valóságot. Mindezt azért teszik,hogy minél jobb színben tűnjenek fel az interjú során és garantáltan övék legyen az állás.

 • Ha például egy cég német vagy angol tudással bíró jelölteket keres de te nem beszéled egyik nyelvet se még alapszinten sem ne állítsd az ellenkezőjét.
 • Ha minden kritériumnak megfelelsz de autóval kell rendelkezned egy adott álláshoz de nincs kocsid ne állítsd az ellenkezőjét.
 • Ha X.Y software-ek használatát kéri egy cég de te még egy Excel táblázatot se nyitottál meg életedben ne állítsd az ellenkezőjét.

Számtalan példát tudnánk felsorolni de ami következetést ebből le kell vonni,hogy legyél őszinte.

Mondd el nyíltan,hogy mik azok a dolgok amiknek birtokában vagy és mik azok, amelyekben nincs tapasztalatod de hajlandó vagy megtanulni őket ,vagy kérdezd meg őket, hogyan lehetne ezekre a dolgokra megoldást találni. (pl. céges autó)

Annál kínosabb helyzetet nem igazán tudunk elképzelni ugyanis mint mikor ezekre a kegyes hazugságokra fény derül új munkahelyed első munkanapján.

 1. Túl merev vagy, túl sok vagy, görcsösen akarod

A legrosszabb amit elkövethetsz egy interjún,hogy elfelejtesz természetesen viselkedni és önmagadat anni.

Felkészülni az interjúra természetesen elkerülhetetlen és alap. Fontos,hogy tudj a cég múltjáról,hogy tudj az állás kritériumairól,hogy készülj kérdésekkel.

UGYANAKKOR betanulni, pontosabban bemagolni szóról-szóra mindent előre mint egy robot beleértve a lehetséges válaszaidat is és nem engedni teret a spontaneitásnak nagy hiba.

Az interjúztató megakarja ismerni a személyiségedet, látni akarja ,hogyan reagálsz váratlan kérdésekre is ,egy professzionális de mégis kötetlen beszélgetést szeretne.Egy két irányú diskurzust ahol nem csak ő vagy ők kérdeznek hanem te is. Így mindkét fél tisztább képet kap a másikról és eltudjátok dönteni,hogy megfeleltek-e egymásnak,hisz ne feledd a döntés nem csak az ő kezükben van.

 1. Rossz és túl sok információt osztasz meg

Beszélni a szakmai tapasztalatodról,az erényeidről mindenképp kell. Ezzel kapcsolatos szituációkat vagy példákat megemlíteni amik előző munkahelyeiden történtek szintén tanácsos.

Viszont olyan helyzetekről beszámolni,hogy milyen munkahelyi konfliktusaid voltak vagy hogyan kerültél összetűzésbe volt munkaadóddal,vagy bármilyen módon kritizálni volt munkahelyeidet semmiképp se tedd. Arról sem kell tudniuk,hogy mi zajlik a magánéletedben és hányszor nyírtad le a füvet a kertben a hétvégén.

Tartsd professzionális mederben a beszélgetést!

 1. Tökéletes vagy nincsenek hibáid

Gyakran elhangzó kérdés álláshinterjúk során,hogy mik a gyengeségeid.

(Erről majd egy másik blogban részletesebben beszélünk)

Függetlenül attól,hogy milyen állásra jeletkezel ez a kérdés szinte biztos,hogy elhangzik így mindenképp készülj a helyes válasszal.

Ahelyett,hogy kijelented,hogy neked nincsenek gyengeségeid (ergo tökéletes vagy) gondold át,hogy mik azok a tulajdonságaid amiken még van mit javítanod de már dolgozol rajtuk.

Más szóval gyengeség de azon vagy,hogy erényt kovácsolj belőle.

Így majd egy proaktív és józan ember benyomását kelted aki tisztában van önmagával és ez mindenképpen szimpatikus lesz a munkaadó számára.

Amennyiben további kérdésed van a témával kapcsolatban vagy interjúra való felkészítésre van szükséged keress minket bizalommal.

 

 

 

 

Jelentkezzen
ingyenes
konzultációra!​

Jelentkezés

További bejegyzések