Hogyan térj vissza a munkához akár több éves kihagyás után?

Hogyan térj vissza a munkához akár több éves kihagyás után?

Sokan vannak akik számos ok miatt – gyermekvállalás, utazás, mások gondozása vagy egészségügyi okok miatt – akár évekig is kiesnek a rendszerből. Ilyenkor egy hatalmas lyuk tátong az önéletrajzban és sokan félnek jelentkezni egy számukra tetsző állásra , tele vannak kételyekkel az esetleges rossz megítélés vagy önbizalomvesztés miatt.

Pár tipp, hogyan is nyerd vissza az önbizalmadat és kerülj vissza a munkaerőpiaci véráramba.

1. Kérdezz körbe,járj utána- vagyis legyél naprakész

Ha hosszú ideje nem dolgoztál kívülállónak érezheted magadat a szaketüreleteden. Gondolunk itt legújabb szakmai trendekre, fejlesztésekre, hírekre. Jó hír azonban, hogy a mai digitális világunkban, hál istennek ez a probléma könnyen orvosolható.

Nemcsak a Google a legjobb barátod, de célszerű szakmába vágó blogokat, weboldalakat, fórumokat böngészned , esetleg feliratkozni bizonyos oldalak vagy cégek hírleveire is.

Így értesülni fogsz a legújabb eseményekről, előadásokról és napi szinten tudod frissíteni a tudásodat. Linkedin-en regisztrálni és ott kapcsolatba lépni emberekkel vagy csak megnézni a bejegyzéseiket is nagyon hasznos lehet.

Ezen információk által az állásinterjúkon is megtudod ebbéli tudásodat villogtatni és meggyőzőbb jelentkező leszel az adott pozícióra, arról nem is beszélve, hogy nagyobb önbizalommal mész majd így az interjúra.

2. Frissítsd fel, aktualizáld az önéletrajzodat

Nagyon fontos a munkaerőpiacra való visszatérésednél a megfelelő önéletrajz elkészítése. Professzionális önéletrajz nélkül nagyon kicsik az esélyeid arra, hogy behívjanak egy interjúra.

Nemcsak tartalmilag de formailag is aktuálissá kell tenned hiszen hosszú évek óta nem volt rá szükséged tehát a megjelenését tekintve is lehet benne kivetnivaló.

Nemcsak hozzáadni kell hanem nem odavaló vagy felesleges információkat is ki kell venned belőle. Azokat az éveket amiket kihagytál mindenképp úgy jelenítsd meg, hogy pozitív felhangja legyen. Illetve ha időközben elvégeztél valamiféle tanfolyamot (nem kötés-horgolásra gondolunk persze) mindenképp írd bele az önéletrajzodba.

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED NEMCSAK ELKÉSZÍTJÜK ÖNÉLETRAJZODAT DE FELKÉSZÍTÜNK AZ INTERJÚRA IS.

3. Soha ne becsüld alá az első benyomás fontosságát

Bár megértjük és átérezzük, hogy milyen az amikor valaki visszatér a munkaerő piacra nagyon fontos, hogy az állásinterjúra magabiztosan érkezz.

Nemcsak az esetlegesen felmerülő kérdésekből és a cégről szóló információkból kell felkészülnöd de az alapokból is. Ne az interjú napján nézd meg,hogy hova is kell menned és hogy jutsz oda. Hogy mennyi idő míg odaérsz és mit kell vagy nem kell magaddal vinned. Időben tedd meg ezeket, hogy mindenre előre felkészülj és ne stresszeld magad pluszban az interjú napján.

Legyen nálad a biztonság kedvéért egy példány az önéletrajzodról, jegyzetfüzet, toll és munkától függően persze egy laptop is amin munkáidat betudod nekik mutatni.

És ha késésben vagy akkor ahogy erről már egy másik blogunkban írtunk azonnal hívd fel őket vagy a munkaerő közvetítődet.

4. Tudj meg minél többet a cégről és készülj kérdésekkel amikre mindenképp válaszokat szeretnél kapni az interjú során

Ne feledd, hogy az interjú nem csak arról szól, hogy téged alkalmasnak találnak-e az adott állásra hanem arról is, hogy te eltudod-e képzelni őket mint munkáltatóid, jövőbeli kolegáid.

Egy interjú tökéletes alkalom arra,hogy minél többet tudj meg róluk.

Készülj fel kérdésekkel a cég múltjával kapcsolatban, a munkahelyi légkörről, hogy milyen náluk a csapatszellem, vannak-e előrelépési lehetőségek, érdeklődj a pozícióról amire jelentkeztél, a pontos feladatkörödről is.

Természetesen mindezt egy természetes mederbe terelt beszélgetés keretein belül tedd meg ne felolvasás szerűen.Ha megfelelő kérdéseket teszel fel a munkáltató értékelni fogja és bizonyítod ezzel a rátermetségedet és az őszinte érdeklődésedet a pozició és a cég iránt.

Pár záró gondolat

Bárhogy is alakuljon a beszélgetés az interjú során soha ne szabadkozz amiatt, hogy évekig nem dolgoztál és van egy rés az önéletrajzodban. Mindenképp a pozitívumait emeld ki ezeknek az éveknek elvégre biztosan van számos olyan tényezője mely által előnyödre változtál vagy megerősödtél.

Ha szakszerűen szeretnél felkészülni az állásinterjúra vagy egy valós interjúszituációban őszinte visszajelzést szeretnél kapni arról, hogy mit látunk mi, HR-esek a másik oldalról keress minket bizalommal és felkészítünk.

Jelentkezzen
ingyenes
konzultációra!​

Jelentkezés

További bejegyzések