Amikor le kell mondanod egy állásinterjút..

Lemondani vagy áttetetni egy állásinterjút elég kellemetlen ..

Bármennyire is szeretnéd megkapni az áhított állást sokszor nemvárt helyzetek jöhetnek közbe amik miatt le kell mondanod vagy át kell tetetned egy másik időpontra az interjút.

Ezekben az esetekben természetesen időben kell értesítened az interjúvoltatót vagy az állásközvetítőt. Ha utóbbival dolgozol együtt, akkor könnyű dolgod van hiszen ő majd megteszi ezt helyetted, elvégzi a piszkos munkát. Ha viszont neked kell felhívnod a munkáltatót nem mindegy, hogy milyen módon tudatod velük.

Hogy biztos ne ess ki a pixisből és legyen esélyed egy újabb állásinterjúra, összeszedtünk 5 olyan helyzetet amikor indokoltan mondhatod le az interjút.

1. Nem érsz oda

A közlekedés, különösen nagyobb városokban nem mindig megbízható vagy kiszámítható. Legyen az autó, busz vagy metró amivel az interjúra tartasz bármikor közbejöhet valami ami miatt nem tudsz odaérni, még akkor sem ha bőven időben indultál el otthonról.

És hacsak fel nem találtad épp a fénysebességgel való közlekedést ezek olyan tényezők amik a hatáskörödön kívül esnek.

Szóval ha az autód lerobbant, ha dugóba keveredtél egy baleset miatt vagy a vonat / villamos / metro kisiklott, tehát esélyed sincs odaérni mert több mint fél órát késnél, ne ess pánikba!

Amíg értesíted erről IDŐBEN a munkáltatót ( vagy az állásközvetítőt ) ,  őszintén és profi módon kommunikálsz velük megfogják érteni, és vagy megvárnak vagy javasolnak egy másik dátumot. A legjobb ha telefonon hívod fel őket, semmiképp se sms-t küldj!

A munkáltatók is emberek és még az is lehetséges, hogy ők is ugyanabban a dugóban ülnek amiben te. 😉 

2. Nem érzed magad jól, lebetegedtél

Ha van valami ami miatt garantáltan nem kapod meg az állást az az ha beletüsszentesz a jövőbeni főnököd arcába vagy esetleg lehányod a cipőjét (ó jajj )rosszullét miatt.

Szóval ha épp tombol nálatok a spanyol nátha vagy bármi más drámaian hangzó betegség semmiképp se kockáztass és hősködj, hívd fel őket és tetesd át az interjút.

Betegen soha ne jelenj meg egy állásinterjún! Egyrészt megfertőzheted őket is, másrészt ilyen állapotban nem is tudod a legjobb teljesítményt nyújtani.

3. Vészhelyzet van

Vészhelyzetek sajnos bármikor előfordulhatnak akár az interjúd napján is..

Legyen az egy családi esemény vagy csőtörés, esetleg a férjed bezárt véletlenül a lakásba és elvitte a te kulcsodat is.. ezek és ehhez hasonló helyzetek fokozzák az amúgyis stresszes állapotodat vagy fizikailag (lásd férj és a kulcsod)  akadályozhatnak meg abban, hogy megjelenj az interjún.

A jó hír az, hogy ez esetben senki nem fog megharagudni rád és mindenki megértő lesz hiszen rajtad kívül álló okok miatt nem tudsz elmenni. Nem a te hibád.

Bármilyen vészhelyzetről is van szó próbáld meg rövidre fogni és marajd továbbra is professzionális, hiszen nincs köztetek még semmilyen szakmai vagy emberi viszony, ne csinálj magadból mártírt.  

4. Kaptál egy állásajánlatot

Ha igent mondtál időközben egy másik állásra ez esetben maximálisan indokolt, hogy lemond az interjút.

Fontos hogy, minél előbb tudasd ezt a munkaközvetítőddel vagy az interjúvoltató céggel. semmiképp se halogasd.

Azt végképp ne tedd, hogy nem értesíted őket és csak szimplán nem jelensz meg az interjún. Ez nem csak nagyfokú tiszteletlenség – pontosabban bunkó viselkedés – de ne feledd kicsi a világ és soha nem tudhatod ki kit ismer illetve mikor lehet újra szükséged náluk egy interjúra vagy az állásközvetítőd segítségére.

Ne égesd fel magad mögött a hidakat!

5. Rájöttél, hogy mégsem neked való ez a munka

Az álláskeresés gyakran késztet minket arra, hogy kétségbeesetten minden velünk szembejövő álláshirdetésre elküldjük a jelentkezésünket anélkül, hogy átgondolnánk, hogy tényleg nekünk való-e az az adott pozíció.

Ez azt eredményezheti, hogy behívnak egy olyan állásinterjúra mely állás valójában nem álmaid lehetősége. És egy kis utánajárás után rájöttél, hogy nem is szeretnél ott dolgozni.

Ilyen esetben nincs értelme feleslegesen elmenned az interjúra és rabolni a munkáltató idejét.

Ha kell,valamilyen nem valós ürüggyel de mindenképp mondd le az interjút időben. Ez esetben elég emailben is közölnöd.

Ha szakszerűen szeretnél felkészülni az állásinterjúra vagy egy valós interjúszituációban őszinte visszajelzést szeretnél kapni arról, hogy mit látunk mi, HR-esek a másik oldalról keress minket bizalommal és felkészítünk.

cropped logoicon

Jelentkezzen
ingyenes
konzultációra!​

Jelentkezés

További bejegyzések