Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra?

Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra?

Bármennyire is erős a szakmai háttered, önéletrajzod és megnyerő avagy kifinomult a kommunikációd soha ne becsüld alá a megjelenésed fontosságát, hogy milyen öltözékben jelensz meg egy állásinterjún.

Sokan nem gondolnák de az interjúztató pár perc alatt eldönti az interjú során, hogy mit gondol rólad, hogy te leszel-e az akit végül felvesznek az adott pozícióra.

5 pontba foglaltuk az ezzel kapcsolatos tanácsainkat. 

1. Nézz utána,hogy mi az úgynevezett dress code vagyis öltözködési kód, szokás a cégnél

A cég profiljától függ, hogy milyen öltözködési mód elvárt illetve elfogadott egy adott munkahelyen.

Sok esetben, különösen nyugati országokban már az álláshirdetésben megemlítik, hogy mi a jellemző öltözködési forma. Ha ez ott nem szerepel akkor kérdezz rá erre a munkaközvetítődnél, illetve ha közvetlenül jelentkeztél a cégnél az állásra akkor tőlük az interjú írásbeli visszaigazolásakor.

Azért fontos ez, hogy semmiképp ne érezd kívülállónak magadat mikor jövőbeni kollégáiddal találkozol az interjún, illetve azt a benyomást kelti egy nem megfelelő öltözék, hogy nem vagy tájékozott a cég milyenségét (szektor, profil) illetően.

Ha például egy komoly pénzügyi szektorban dolgozó cég állásinterjúján farmerban és ingben, esetleg pólóban jelensz meg, nem fognak komolyan venni. De fordítottja is igaz, ha egy kreatív studióba jelentkeztél és öltöny,nyakkendőben érkezel elég furcsán veszi ki magát.

Érdemes ellátogatni a cégek Linkedin profiljához is, ahol jó esetben megtudod nézni az ott dolgozók profilképét, hogy valamiféle benyomást kapj a stílusukról.

2. Ne vegyél új ruhát

Nagyon fontos, hogy az állásinterjún magabiztosnak érezd magad és ne feszengj. Ezt a feszengést mindenképp növeli egy olyan öltözék amit most hordasz először és nem érzed magadénak.

Tegyük fel, hogy férfiként ballagás óta nem volt rajtad öltöny vagy nőként nem viseltél ezer éve szoknyát. Ez esetben természetesen szükséged lesz ezeket beszerezni de ilyenkor legalább annyit tegyél meg, hogy pár nappal vagy egy héttel az interjú előtt veszed meg, így lesz időd felpróbálni, járkálni benne otthon, esetleg elmenni benne valahova.

Ha sem az öltöny -férfiak esetében – sem a szoknya – nőknél- nem a te világod akkor esetleg válassz egy elegáns szövetnadrágot egy szépen kivasalt inggel vagy blúzzal.

Legfontosabb,hogy tiszta legyél és ápolt benyomást kelts.

3. Legyél összeszedett, rendezett

Ismerjük a mondást, hogy a stílus maga az ember. Ez nem csak a viselkedésre de az öltözködésre is igaz.

Az interjúztató számos következtetést levon a jelentkező megjelenéséből.

Igyekezz nem túl sok színű ruhadarabot magadra húzni, hogy ne nézz úgy ki mint egy papagály. Sokkal szerencsésebb ha visszafogottabb és egyszerű színeket kombinálsz.

Ne feledd azt sem,hogy a kiegészítők is az öltözeted részei. Vagyis a táskád, zoknid illetve esernyőd ha épp olyan az idő. Bizonyosodj meg róla, hogy azok is jó állapotban vannak, tiszták és stílusban passzolnak az öltözékedhez.

4. Öltözz rétegesen

A terem ahol az interjú zajlik lehet nagyon hideg vagy borzasztóan meleg is időjárástól és évszaktól függően illetve, hogy mennyire hűtenek vagy fűtenek a cégnél.

Ezért készülj fel minden eshetőségre. Legyen nálad egy zakó vagy kardigán esetleg egy elegáns pulóver amit le vagy fel tudsz venni.

5. Figyelj a részletekre

Hogy jó legyen az összkép nem elég egy jól megválasztott ruha darab ugyanolyan fontos, hogy tiszta legyen a cipőd, frissen mosott a hajad, körmeid tiszták stb. Sokak számára bizarr lehet, hogy erre fel kell hívnunk külön a figyelmet de higgyétek el tudnánk mesélni (ha tehetnénk és akarnánk) érdekes és kellemetlen szituációkról.

Legyen a ruhád szépen kivasalva, rendezett illetve tartalékold a parfüm túlzott használatát a húsvéti locsolásra inkább.😉

A legfontosabb, hogy te magad legyél az előtérben és semmi amit viselsz ne vonja el az interjúztató figyelmét.

Végezetül pár kép segítségül ami bemutatja milyen öltözködési stílusok tuti nyerők egy állásinterjún:

no interju 1

pasik

Ha szakszerűen szeretnél felkészülni az állásinterjúra vagy egy valós interjúszituációban őszinte visszajelzést szeretnél kapni arról, hogy mit látunk mi, HR-esek a másik oldalról keress minket bizalommal és felkészítünk.

Jelentkezzen
ingyenes
konzultációra!​

Jelentkezés

További bejegyzések