Új év, új Én

Új év, új én! Tényleg működik?

Ezt a szállóigévé vált kifejezést szerintem senkinek nem kell bemutatni. Most, hogy letelt a január, az év első hónapja, már látható, hogy tényleg megújultunk-e.

Tapasztalatom szerint a legtöbb ember életében legalább egyszer tett egy fogadalmat, hogy januártól megváltoztatja az életét és úgy fog élni, ahogy a „nagykönyvben” meg van írva. Ilyenkor olyan fogadalmak merülnek fel, mint például:

 • „Januártól egészségesen fogok élni, edzek legalább heti háromszor és semmi gyorskaját nem fogok enni!”
 • „Januártól jobban beosztom a pénzem! Nem szóróm el felesleges dolgokra.”
 • „Januártól nem fogok annyit a képernyő előtt ülni! Többet fogok olvasni!”
 • „Januártól tökéletesen fogok öltözködni, magabiztos leszek és megállíthatatlan!”
 • „Januárban új munkát fogok keresni és ott hagyom ezt a szörnyű mostanit!”

És még sorolhatnánk…

De mi a közös bennük?

Az, hogy az esetek nagyon nagy részében nem válnak valóra!

Természetesen tisztelet a kivételnek, de valljuk be, igaz az előző állítás.

De mi lehet ennek az oka?

Ezek mind nagyon jó tervek és az egész gondolat, hogy javítani akarsz az életeden és magadon egy nagyon tiszteletreméltó dolog.

De nagyon sokan elfelejtik azt a tényt, – és itt van a „kutya elásva” – hogy nem tudunk mindent egy csettintésre megváltoztatni. Nem vagyunk robotok, hogy kattintással átállítsuk a rendszert, ami esetünkben a hitrendszer, szokások és berögződések.

Bármennyire is aprónak tűnik az a változás, akkor is megváltozik valami. Legyen az bármennyire pozitív (például egy 15 perces meditáció egy nap), attól az még egy változás, amiért ki kell lépni a megszokottból, azaz a komfortzónából és ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Időbe telik, amíg centiméterről centiméterre kitágítod a teret, amiben létezel.

Akkor mit is tegyünk?

Tudom, hogy nem szeretünk várni és szeretnénk minél előbb eredményt látni, de sajnos ez nem így megy. Ahhoz, hogy sikeresen, és főleg tartósan elérjük, amit szeretnénk, részekre kell azt bontani.

Szeleteld fel az elefántot!

Néhány tipp, hogy könnyebb legyen a folyamat:

 • Ismerd meg, hogy milyen a Te működésed a tervekkel és azok végrehajtásával kapcsolatban! Ez a kulcsa a sikerességnek! Ez nekem egy óriási felismerés volt, hogy évekig tanítottak célmeghatározásra és végigcsinálásra is kaptam egy rakás módszert, amiről később kiderült, hogy nálam egyáltalán nem ez működik! De évekig belekényszerítettem magam! Most téged is feloldozlak: Nem kell belefeszítened magad! Ismerd meg a módszereket, de a választás a Tiéd legyen!
 • Ha úgy kényelmes, készíts tervet, ha pedig az a komfortos, akkor csak legyen egy érzés, amit céllá alakítasz!
 • Ha úgy jó neked, akkor állítsd sorrendbe, hogy melyik célod a legfontosabb, melyik igényel a legtöbb időráfordítást, energia befektetést. Ha ez befeszít, akkor sak írj egy listát és nézz rá többször, s azt csináld, ami ebből a leginkább inspirál abban a pillanatban!
 • Ha segít, keress valamit, ami/aki motivál. Lehet az egy esemény, orvosi időpont, vagy egy találkozás valakivel, akinek nagyon meg akarod mutatni, teljesen mindegy. Csak találj valamit! Ha nincs szükséged erre, hanem úgy érzed, hogy benned van az „I can do it”, akkor csak kezd el!
 • Teljesen oké, ha valamikor kimarad valami. Teljesen oké, ha valamikor nem érzed azt, hogy a céljaidat akarod hajtani. Tudod, a bioritmusunkban ez a kulcs, hogy, mint a sinus-görbe periodikusan mozog: egyszer fent, máskor lent vagyunk. Legyél türelmes! A hepe után mindig jön egy hupa😊. Nyugodtan hagyj ki egy napot a teremben, egyél, amit akarsz, legyél egész nap pizsamában, vagy költs olyan dolgokra, amikre semmi szükséged. Vagy ne foglalkozz a munkakereséssel 1-2 napig akkor, amikor nincs munkád! Belefér! Arra figyelj, hogy legyen határideje, amikor vége van a pihenésnek, de egy percig ne legyen bűntudatod, mert pihensz egy napot vagy egy hetet.
 • Mind közül a legfontosabb, hogy hallgass magadra! Te tudod mindenre a választ! Ahhoz pedig le kell csendesedned belül és kívül.
 • Minden ember más és más. Lehet, hogy, ami valakinek tökéletesen működik az neked nem fog. Nem kell olyat csinálnod, amit nem akarsz! Ez igaz az étkezésre, mozgásra, munkára, bármire. Találd meg a neked megfelelőt és hidd el, nem is lesz ez annyira nehéz.

Szóval igen…

Rengeteg apró dolgot kell figyelembe venni.

Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal szemben. A változás nem attól következik be, hogy kimondjuk (bár ez elengedhetetlen hozzá), hanem kitartással, sok-sok bukással és felállással.

Szóval arra a kérdésre, hogy: ”Tényleg az új év kell ahhoz, hogy változzunk?”, az a válaszom, hogy nem. De, ha neked, aki ezt olvassa ez ad löketet, akkor teljesen oké. A változásnál teljesen mindegy mi, csak motiváljon valami. És ha ez egy dátum, akkor az így van jól.

Sok sikert kívánok neked! 😊

Ha pedig meg akarod ismerni, hogy mi a neked való működési mechanizmus, keress meg!

Ildi

Jelentkezzen
ingyenes
konzultációra!​

Jelentkezés

További bejegyzések