Szabályok vagy emberség?

Múlt héten egy kedves ismerősöm hívott fel, s elmesélte, hogy munkahelyén írásbeli figyelmeztetést akartak neki adni olyanért, amit el sem követett, sőt, aznap délután bent sem volt….


Körülbelül 2,5 éve dolgozik középvezetőként ennél a több ezer fős cégnél, s 20 ember irányításáért felel.

Történt egyik nap, hogy az említett vezető korábban elment a munkahelyéről, így délután nem tartózkodott a cég területén.

A vállalatnál az a szabály, hogy az ebédidőt 11:30 és 12:30 között kell kivenni.

Ismerősöm beosztottja aznap pizzát rendelt egy városi pizzériából, állítása szerint időben. Sajnos az történt, hogy a futár 12:34-kor hozta ki a céghez az olasz gasztronómia csodáját, amiért nem az a kolléga ment ki a portára, aki rendelte, hanem két másik, mivel ő éppen határidős munkáján dolgozott. Minderről a portás azonnal jelentést is készített a felsőbb rétegekben dolgozóknak.

Az számomra is kérdéses, hogy miért kellett két ember egy pizza átvételéhez, de a lényeg, hogy a cég intézkedése az volt, hogy írásbeli figyelmeztetésben akarta részesíteni a pizzáért menő két kollégát, illetve a terület vezetőjét, tehát az ismerősömet, aki abban az időpontban már nem tartózkodott a munkahelyén.

Természetesen a hír futótűzként terjedt el a cégnél és csak a szakszervezet beavatkozására nem lett írásos nyoma az esetnek. Ez beletelt pár napba.

 

Egy másik vállalatnál a szellemi állomány kávészünetére hoztak szabályokat. A szabály szerint 10:20 és 10:30 között kell elfogyasztani az élénkítő nedűt. Történt pár hónapja, hogy egy szellemi állományban dolgozó kolléga egy termelési probléma megoldása miatt késve, 10:28-kor érkezett a kávézás helyszínére, így 10:35 volt, mire a forró italt végigcsorgatta a torkán és egy kicsit megpihent. Pechére ezt felsőbb körökben vették észre, aminek egy dörgedelmes levél lett az eredménye, miszerint eme magatartás elfogadhatatlan.

 

Mindkét esetben a teljes cég reakciója: „Mi vaaan?”

 

Jómagam több ízben is voltam HR vezetője különböző nagyságú termelőcégeknek. A törvény és a céges szabályzat számomra szent. A fenti két eset kapcsán viszont elgondolkodtató, hogy mennyire kell szigorúan venni ezeket, mennyire súrolhatjuk a személyes szabadságot, főleg, ha senkinek nem esik bántódása, illetve még a kolléga hálás is lesz a kis engedményért, mert különben nem tudta volna megoldani a problémáját.

 

Jó hír, hogy pozitív példákat is tudok mondani.

Műszakban dolgozó kollégának nagyon sürgős banki ügylete volt, amire csak a délelőtti órában kapott időpontot. Mivel jó kolléga, ezért a műszakvezető elengedte, majd máskor bedolgoztatta vele a kiesett időt. Addig egy másik munkatárs dolgozott, a műszakvezető pedig tartotta a hátát. A kolléga nagyon hálás volt, mert egyébként egyrészt úgysem tudott volna koncentrálni a feladatára, másrészt a céget okolta volna, hogyha elúszik a háza kb 2 órás munkakiesése miatt.

 

Több esetet is tudok mesélni, amikor már nem fért bele a kolléga a támogatási keretbe és a cég helyt adott a kérelmének. Vagy amikor a szigorú műszakrend vagy munkarend mellett mégis megengedik, hogy 8-tól 4-ig vagy távmunkában dolgozzon a kolléga, mert akkor az ő élete könnyebb lesz és nem kell felmondania.

Illetve szerencsém van ismerni olyan emberséges vezetőket, akik a cég és az emberek érdekében áthágnak különböző szabályokat, s még állásukat is kockáztatva kiállnak értük.

 

Biztos vagyok benne, hogy az ilyen dolgok évekkel meghosszabbítják, vagy negatív esetben megrövidítik egy kolléga munkaviszonyát az adott cégnél. Természetesen, ha senki nem él ezzel vissza…

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

Legyél te is tudatos munkavállaló!

 

A Te Tudatos munkavállaló trénered: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


  • emberséges bánásmód
  • szabályok
  • munkahelyi erőszak
  • emberség
  • szabadság
  • szabadságjogok