Segítség, behívtak állásinterjúra!

Kitör a frász, amint behívnak egy állásinterjúra? Elküldted a jelentkezésedet a pozícióra, de igazából nem bíztál abban, hogy továbbjutsz a következő körbe? Lever a víz, a gyomrod remeg?


Jó hírem van! Az állásinterjút túl lehet élni! Sőt! A legjobb hírem az, hogy ez egy eszköz, hogy jobb állásod, így több pénzed, több szabadidőd, nagyobb vagy éppen kevesebb kihívásod legyen!

 

Ha ez még nem nyugtatott meg, akkor a következőkben instant megoldásokat kínálok neked az állásinterjúval járó stressz kezeléséhez.

 

Lássuk tehát…

 

Az interjú előtt-alatt-után:

 1. Lélegezz!
 2. Lélegezz!
 3. Lélegezz!

Van, hogy interjú alatt többször is meg kell állítanom a jelöltet, mert tördeli a kezét, kapkodja a levegőt, hadar, vagy éppen ellenkezőleg, alig mond valamit. A lényeg, hogy veri a víz… Nyugi! Ez csak egy beszélgetés, nem kivégzés! Én is nagyon sokszor ültem már az asztal másik oldalán, tudom miről beszélek. Most a másik székben könnyebb, de csak akkor, ha a jelöltet látom és nem egy idegroncsot…

 

Az interjú előtt:

 1. Ha még nem vagy gyakorlott interjúra járó jelölt vagy igazából sohasem szoktad meg a szituációt, érdemes a tükör előtt gyakorolni! Igen, először és még az ötödik alkalommal is mosolyogni fogsz magadon és a szituáción, de ha a saját szemedbe nem tudsz nézni, mégis hogyan várod el, hogy beszélgetőpartneredébe bele tudsz majd?

 

 1. Fontos, hogy tudatosítsd az interjú célját: A Te oldaladról szeretnéd az áhított állást, így nyugodtnak kell maradnod, hogy egyrészről önmagadat add, elmondd azokat az információkat amik téged a többi jelölthöz képest különlegesebbé tesznek, másrészt ha izgulsz, akkor eszedbe sem jutnak azok a kérdések, amiket fel szeretnél tenni az állással kapcsolatban. Akkor pedig hogyan akarod eldönteni, hogy megfelelő-e neked a cég és a pozíció?

 

 1. Készülj fel a cégből, a pozícióból, kérdezz utána ismerősöknél, akik ott dolgoznak.

 

 1. Írd össze a kérdéseidet a feladatokról, a kultúráról, a morálról és a cégről! A papírt nyugodtan vidd magaddal, de ne egy összegyűrt sajtfecnin…

 

 1. Meditálj és vizualizáld, hogy elnyerted az állást!

 

 1. Indulj el időben! Ne kapkodj! Inkább te érkezz előbb 5 perccel, de semmiképpen sem fél órával. Ha így van, inkább várj az után vagy a kocsiban, esetleg egy közeli kávézóban, mint felborítsd az interjúztató napját! Ha késel, telefonálj! Mindenki ült már dugóban…

 

 1. A legfontosabb: ha késel, vagy ha nem is mész el, mert vagy kaptál egy ellenállhatatlan ajánlatot, vagy családi probléma jött közbe, mindenképpen MONDD LE AZ INTERJÚT! Az utóbbi évek egyre súlyosabb problémája ez! El sem jönnek a jelöltek a megbeszélt interjúkra! Hidd el, ezek még a cégek között is kiderülnek! Még az sms is jobb, mint a semmi. Ennyit úgy gondolom megérdemel az a pár ember, aki rádszánta volna az idejét! Jártam már így, hogy nem jött el az interjúalanyom, este pedig kiposztolta a Facebookra, hogy ő milyen szerencsétlen és sehová nem veszik fel…persze, ha el sem megy a megbeszélésekre!

 

 1. Ha már hosszú ideje vagy állás nélkül és emiatt frusztrált vagy, ez pluszban ronthat a teljesítményeden! Ez egy új lehetőség! Lelkesedésed utolsó morzsáit is össze kell kaparnod és mosolyogva kell bemenned az interjúra!

 

 1. Ne feledd: a vonzás törvénye itt is működik: ha félsz, hogy nem sikerül és jaj, mit fognak mondani, akkor a sikertelenséget vonzod be magadnak, ami a végén még nagyobb frusztrációhoz vezet! Gondolkodj pozitívan, pozitív megerősítő mondatokat fogalmazz meg magadnak, írd le és olvasd el többször az interjú előtti napokban.

 

Az interjú alatt:

 1. Mosolyogj! Légy kedves! Így mindenkinek jobb:). A vigyorgást azért kerüld el!

 

 1. Segít, ha többször tudatosítod magadban, hogy ők is emberek…lehet, hogy több frusztrációval, mint ami benned van:).

 

 1. Ha viccesek, vedd a poénokat. Te is bedobhatsz, de bánj vele csínyán…

 

 1. Tarts szemkontaktust! Ha többen kérdeznek, akkor próbáld meg mindenkivel tartani, illetve ha valaki kérdez, neki válaszolj.

 

 1. Tudatosan lazíts testtartásodon! Vállaidat engedd le, szemeidet nyisd ki! Karjaidat ne fond keresztbe! Talpaid a talajon, hogy jobban áramoljon az energia.

 

 1. Tedd fel a kérdéseidet! Ha fogod a tollat, az is ad egy kapaszkodót, de könyörgöm, ne csattogtasd!

 

 1. Ha nyugodt vagy és valóban figyelsz arra, amit mondanak, akkor ösztönösen megérzed, hogy beszélgetőpartnered szimpatikus-e vagy sem. Ha leendő felettesed interjúztat, akkor gondold át, hogy tudnál-e vele minden nap együtt dolgozni?

 

 

Az interjú után:

 1. Sokszor előfordul, hogy ekkor jut eszedbe minden, amit el akartál mondani vagy kérdezni szerettél volna…Na ezért kell nyugodtnak maradni… De semmi pánik, ha sikerült meggyőznöd őket, akkor lehet, hogy lesz még egy kör és akkor felteheted. Ha mégsem, akkor se ostorozd magad!

 

 1. Gondold végig, hogy mi történt, te hogyan viselkedtél interjú közben, és min változtatsz legközelebb.

 

 1. Egy szituációból 2 dolog történhet: VAGY NYERSZ, VAGY TANULSZ BELŐLE! Ha ez nem sikerült, a legközelebbi jobb lesz! Csak ezúttal tényleg fogadd meg a tanácsaimat!

 

Tehát az interjút fogd fel úgy, hogy ez egy kellemes beszélgetés! Még ha a kérdezők keményebbek is mint vártad, próbáld a kedvesebb, lazább hangvétel felé irányítani a diskurzust.

Interjúztatóként úgy szeretnénk látni a jelölteket, mint a mindennapokban már kollégánként! Ha rátermett vagy, mutasd is meg! Így csak magadat kell adnod, úgy, ahogy vagy!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Légy tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes IldiVissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


 • interjúztatás
 • mi történik egy interjún
 • Állás
 • interjú
 • állásinterjú
 • segítség
 • félek az interjútól
 • félelem