Mi lesz veled az egyetem után?

Egyetemista vagy főiskolás vagy? Netalán végzős? Lassan el kellene helyezkedni, de még nem tudod merre indulj? Vannak információid, de nem igazán tudod hasznosítani őket? Most ellátlak pár jó tanáccsal!


Nagyon sok állásbörzén megfordultam már, illetve munkám során is naponta találkozom frissen végzett vagy hamarosan végző hallgatókkal, illetve szüleikkel. Mindenkitől ugyanaz a kérdés hangzik el: Hogyan álljunk neki állást keresni?

 

A válaszok nem nehezek, de a megvalósításukhoz már kell némi elszántság és kitartás.

 

Egy dolgot le kell szögezni már az elején: sajnos a diploma mellé nem adnak állásajánlatot, illetve csak nagyon ritkán.

A diploma egy lehetőség, de nem garancia arra, hogy életed végéig jól fizető, biztos állásod legyen,

A tudatosság, a magabiztosság, a – legalább félig-meddig – határozott elképzelések a jövőt illetően nagyon is kellenek a papír mellé.

 

A helyzet az, hogy nem elegendő, hogyha a diplomaszerzés előtti évben kezdesz el állást keresni. Ma már a legtöbb felsőoktatási intézményben van olyan tantárgy, aminek keretén belül felkészítenek az önéletrajzírásra és az interjúkra.

Pár hallgatóval nemrég beszélgettem és azt mondták, hogy ezek a felkészítések nagyon jók, de arra a következtetésre jutottunk, hogy első évfolyamon még „nem fáj” eléggé a tudás hiánya. Később pedig már lehet késő lesz….

 

Nem cél, hogy diplomás munkanélküli legyél!

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, pár tanácsot fogadj meg!

1.     Választott szakterületednek megfelelően érdeklődj, beszélgess, chatelj olyan emberekkel, akik olyan munkakörökben dolgoznak, mint amibe te is fogsz.

2.     Beszélgess korábbi évek végzőseivel, hogy ők milyen nehézségeken mentek keresztül. Nem ciki! Nyugodj meg, segíteni fognak!

3.     Ne csak a kettes miatt készítsd el a beadandó önéletrajzot az órára, hanem valóban írd meg és finomítsd az évek alatt.

4.     Lépj kapcsolatba különböző vállalatok képviselőivel állásbörzén, illetve olyan rendezvényeken, aminek éppen a hallgatók és a cégek összehozása a feladata. Kapcsolatok! Kapcsolatok! Kapcsolatok!

5.     Ne csak a kötelező szakmai gyakorlatod legyen meg, hanem ha van rá lehetőséged, legyél ott többet, s amíg ott vagy, légy érdeklődő, segítőkész, lelkes. Ne aggódj, ha néha a fénymásolást is rád bízzák. Mindenből lehet tanulni. Hidd el, ha kell ember és szimpatikus voltál, rád fognak gondolni.

6.     Gyakorlatod alatt vizsgáld meg a cégeket: a magyart, a külföldit, a kicsit, a nagyot. Képzeld el, hogy mennyire tudnál ott hosszútávon dolgozni és kinek a munkakörében. Beszélgess sokat a kollégákkal: kérdezz a kultúráról, szokásokról, a döntéshozatalról!

7.     Ne aggódj, ha több gyorséttermi, áruházi, esetleg termelési munkád van, ezek alatt is szocializálódsz, megismered a munka világát.

 

Nagyon necces téma, de kell róla beszélnem:

Mi történik akkor, ha az egyetem végére, vagy a gyakorlatok alatt jössz csak rá, hogy nem ez a te területed, és nemcsak szüleid (és a te) pénzed ment el, hanem az a sok időd és energiád, amit belefektettél?

Az első megoldás, hogy saját magadat megismerve vagy egy karrier-tanácsadó segítségével megtaláljátok ennek az okát és találtok legalább egy részterületet, ahol tudásodat a személyiségednek megfelelő területen kamatoztatni tudod. Valószínűleg nem kell elvesznie az összes tudásnak, amit pár év alatt felszedtél, csak megfelelően kell alkalmazni azt.

Másik megoldás, ha van rá még pénzed és energiád, más területen továbbtanulsz.

Nem könnyű foglalkozást, szakterületet választani, és eligazodni a mai világban, de van egy jó tanácsom: elkerülve a menekülés legkisebb látszatát, ha valóban bebizonyosodik, hogy valami valóban nem a te pályád, akkor még a hallgatói évek alatt kell váltani. Ismerek olyan hallgatót, aki gépészmérnöki területről nyergelt át a pszichológiára.

 

Mindez azért fontos, mert bármilyen területre is sodor majd az élet, biztosan lesznek kemény időszakok, amik megingatnak. Megingatnak, hogy teszteljenek… Ha azonban valóban szereted és égő vággyal, lelkesedéssel űzöd a szakmádat, amire születtél, akkor átlendülsz ezeken a mélypontokon és munkádban valóban megéled az önmegvalósítást.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

 

Legyél tudatos munkavállaló!

 

A Te Tudatos munkavállaló trénered: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.    Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, bool given in /web/htdocs2/csdihu/home/www/wp-content/themes/csdi/sidebar-single.php on line 37