Itt a tavaszi állásbörze szezon! Itt a legütősebb stratégia!

Állást változtatnál? Frissdiplomás vagy? Akkor irány az állásbörze! Összefoglalom neked a legsikeresebb stratégiákat, amiket ilyenkor bevethetsz, hogy igazán jó állásra lelj a börzén!


17 éves korom óta rendszeresen járok állásbörzékre. Kezdetben önéletrajzomat szorongatva, ajándéktollért harcolva az egyik oldalon, később pedig mint kiállító a standon, az utóbbi időben pedig mint karriertanácsadó vettem részt a rendezvényeken.

 

Nagyon izgalmas egy ilyen börze, legyen az valamelyik egyetemi vagy akár a sportarénában megrendezett.

Rengeteg ember: felkészült és kevésbé felkészült jelöltek, valamint prospektusokkal, ajándéktárgyakkal és csillogó-villogó marketinggel érkező cégek!

 

A hangulat leírhatatlan!

Mindenki izgatott: hátha megtalálja álmai munkahelyét, vagy éppen az ideális jelöltet. Harc a jelöltekért! Harc az állásért!

 

A cégek ki-ki profiljának megfelelően autós szimulátorral, nyereményjátékkal, szerencsekerékkel, komplett autóval, kamionnal, teszttel, totóval, ügyességi játékkal, termékekkel készülnek. Próbálnak minél több élményt adni a jelölteknek!

Nem is beszélve a sok kísérő rendezvényről: előadások trendekről és praktikákról, workshopok, próbainterjúk és karrier-tanácsadás.

 

Természetesen ezeknek a börzéknek az elsődleges célja egyik oldalról az önéletrajzgyűjtés, másik oldalról pedig az állásajánlatok összeszedése.

 

Álláskeresőként egyszer mindenképpen érdemes egy ilyen rendezvényre ellátogatni!

 

Ahhoz, hogy sikerrel járj, az alábbiakban összeszedtem neked a legfontosabb teendőket, amiket ha megfogadsz, már egy lépéssel előrébb jársz a többi jelöltnél.

 

1.     Az első legfontosabb, hogy ismerd a rendezvényt! Kövesd az ehhez kapcsolódó honlapot, illetve social media oldalakat.

2.     Regisztrálj! Nemcsak nyereményekhez juthatsz hozzá, hanem minden információról időben értesülsz.

3.     Tájékozódj a részt vevő cégekről és állásokról. Gyűjtsd össze, hogy mely standokat fogod meglátogatni. Általában van letölthető vagy online térkép, ami segít az eligazodásban.

4.     Légy felkészült: önéletrajz és motivációs levél (vagy legalább az első!) legyen nálad nyomtatott és pendrive változatban is! Ha lehet, fényképes legyen, hogy emlékezzenek rád.

5.     Ha még sincs nálad ott helyben, akkor van egy jó stratégiám.:). Legyen meg a telefonodon és miután végeztél a standon a cég képviselőjével való beszélgetéssel, írj egy levelet neki, s küldd el az anyagodat. Kezd így: „Kedves Kiss Nikolett! Az imént találkoztunk az állásbörzén, én vagyok a kockás inges marketinges fiatalember, akivel az értékesítői munkakörrel kapcsolatban beszéltél.” (feltéve, hogy tegezted.) Tehát legyen valami, amihez köt majd téged.

6.     Öltözködj megfelelően. Én ilyenkor a sportosan elegáns ruházatot javaslom. Lehet zakó, lehet szép felső vagy blúz, de semmiképpen ne szakadt farmer hátitáskával. Azt hagyd a ruhatárban. Legyen nálad mappa, jegyzetfüzet és az önéletrajzod.

7.     Soha ne menj úgy oda a strandhoz, hogy „Helló! Semmit nem tudok a cégetekről, van valami jó állásotok?” De így se: „Hali! Én csak a csokiért jöttem. Vehetek világítós kulcstartót és cukorkát is?

8.     Vegyél részt karrier-tanácsadáson, workshopon, előadáson, próbainterjúkon. Minden tapasztalat jó! Még ha tapasztalt vagy is! Ezekre a helyekre általában előregisztráció szükséges.

9.     Hagyd otthon az idegeskedésed! Ez egy nagyon laza rendezvény, így sokkal jobban feltűnik, ha idegeskedsz. Igyál egy kólát a büfében és indulj neki!

10.  Ha az első nap nem végeztél, menj ki a második napon is. ha kétszer mész oda egy standhoz, az sem baj – feltéve, ha komolyak a szándékaid és nemcsak finom volt az előző napi gumicukorJ.

11.  Te is írd fel magadnak, hogy melyik cégnél kivel beszéltél és milyen állással kapcsolatban érdeklődtél. Ha ígértél önéletrajzot, akkor azt küldd el minél hamarabb!

12.  Végezetül a börzét követő kb 1-2 héten belül, ha nem értesít a cég, ahová pályáztál, nyugodtan keresd fel őket és biztosítsd a HR-est, hogy mennyire szeretnéd a pozíciót.

 

 

A fentiek alapján már jó eséllyel indulhatsz neki a keresésnek. A legfontosabb, hogy magadat add és ne idegeskedj! A standokon biztosan kedvesen és nyitottan fogadnak majd, tehát nincs min aggódnod. Hajrá! Indulás a börzére!

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

 

Legyél tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes IldiVissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


  • Állásbörze
  • Állás
  • Álláskeresés
  • karriernap