Így írd meg jól a motivációs leveledet!

Az önéletrajzot végre nagy nehezen kiizzadtad magadból…szép, kerek, tetszik. Éljen! De a pályázáshoz kérik a motivációs levelet is, te pedig csak írod, aztán visszatörlöd…aztán megint írod, megint visszatörlöd… Majd végül megszületik valami „majdnem/talán” verzió. Becsukod a szemed, rányomsz a „Küldés” gombra és reménykedsz, hogy nem olvassák el tüzetesen….


Őszinte leszek. Nekem ez elég mumus témám. Az egész motivációs levél témától kiráz a hideg, pedig évek óta ezzel dolgozom… vagyis kellene dolgoznom. Mert én sosem olvasok motivációs levelet…

 

Többször ártam ilyen szituációban, amikor lelkes, kicsit izgulós jelöltjeim a kezüket tördelve utaltak arra az interjún, hogy ők mennyi mindent leírtak a motivációs levélben és nem is értik, hogy miért kérdezem meg azokat, amik benne vannak az ő pályázati anyagukban…

Pedig nem olvasom el, és meg is mondom, hogy miért: mert nem lehet jól megírni, mert sablonos. Ha az ember sokat olvassa őket, észreveszi, hogy majdnem mindegyikben ugyanaz van leírva.

 

A motivációs levél hivatalosan az állásjelentkezések során az önéletrajz kiegészítője. A motivációs levél lehetővé tenné, hogy a pályázó igazán személyre (cégre) szabhassa az állásjelentkezést – segít kiemelni az önéletrajznak azokat a részeit, amelyek a legérdekesebbek lehetnek az adott cég számára.

Ehhez képest a jelöltek többsége újraírja benne az önéletrajzát, amit már egyszer végigolvastunk. De mégis így teljes a pályázati anyag.

 

Szóval…ha már mégis kénytelenek vagyunk megírni, akkor csináljuk jól…

 

Íme a recept:

 • Ahogy már mondtam, a motivációs levél nem önéletrajz csak más szavakkal! Ez rólunk és a pozícióról szól. Most figyelj: ha jelentkezel egy állásra, próbáld meg magad beleképzelni:
  • abba a cégbe (kicsi/nagy, magyar/nemzetközi) – ebben segít az internet, illetve az ismerősök elbeszélései;
  • abba a pozícióba (csapatjáték/önálló munka, feladatok, elvárt kompetenciák, tudások, képességek) – vedd alapul az álláshirdetést és a cég honlapját. Vizualizáld a lehetőségeket;
  • érezd át, hogy ez valóban az környezet és munka, ami neked való és te is valóban odavaló vagy? Közép- vagy hosszútávon megfelelő lenne ez neked? Valóban akarod? Nyernél ezzel az állással? Segítene közelebb jutni céljaidhoz?

Ha a kérdésekre a válaszod IGEN, AKKOR JELENTKEZZ! Másképpen csak a sikertelenségeid számát növeled.

 

Tegyük fel, hogy beleérezted magad… átjárt a napi munka során az összes érzés: már az orrodban érezted a nyomtatópatron vagy a gépzsír illatát és füledbe csengett megannyi telefonbeszélgetés és felettesi dicséret, kollégákkal kapcsolatos szituációk…és úgy döntöttél: MEGPÁLYÁZOD A POZÍCIÓT!

 

Akkor nézzük tovább, hogy mi is legyen a levélben:

 • A levél elején a megfelelő címzés és megszólítás elengedhetetlenek. Ha ezek nem helyesek (vagy éppen nem lettek átjavítva a másik levélbe írt cég adatai…ami elég ciki…), akkor kevés az esély, hogy továbbolvassák. Ha nőknek címezzük a levelet, mellőzzük az úrhölgy kifejezést!
 • Az első pár sorban közlöd, hogy melyik pozíció betöltésére érzel ellenállhatatlan vágyat! Ne nevess, ez fontos! Az előbb már vizualizáltad!
 • A következő részben, ahol kifejted, hogy miért is te vagy a legmegfelelőbb erre a pozícióra, ott nagyon fontos, hogy kerüld a sablonszövegeket. Például: „Azért jelentkeztem erre az állásra, mert úgy érzem, hogy az eddig megszerzett tudásommal és tapasztalatommal segíthetném a cég további sikereit.” Szuper! A gond csak ott van, hogy a pályázók 90%-a ezt írja…Tehát mellőzd!
 • Amit viszont javaslok, hogy az egész levél olyan hangvételű legyen, amilyen te magad vagy (nyilván kis finomítás belefér:)). Mutasd meg a stílusod, a hangodat!
 • Koncentrálj a konkrét pozícióra és a cégre!
 • Röviden írj le olyan szituációkat, amik már megtörténtek veled és a megpályázandó pozíciónál is előfordulhatnak. Írd le, hogy milyen képességeidet, tudásaidat használtad fel és mit tanultál az esetből, milyen eredményeket értél el.
 • Írd le motivációidat, céljaidat, olyan munkahelyi dolgokat, amik lázba hoznak és amik miatt szeretsz bejárni dolgozni!
 • Írd le, hogy miért vegyenek fel téged abba a pozícióba! Természetesen gondold át, hogy mi lenne a válasz a „Miért ne engem vegyenek el?” kérdésre is.
 • Olyan információkat adj, amik nincsenek benne az önéletrajzban, amik valóban kiegészítik azt. Azt emeld ki, ami a konkrét pozíció szempontjából fontos tapasztalás, szituáció volt a korábbi életed során.
 • A végén biztosítsd őket, hogy őrülnél, ha személyesen is megismerkedhetnétek.
 • Természetesen a dátum és a neved sem hiányozhat.
 • A levél hossza maximum 1,5 oldal legyen, de csak akkor ha izgalmas! 

 

A végén olvasd el és képzeld magad annak az embernek a helyzetébe, aki olvassa a leveledet! Te behívnád magad ez alapján az interjúra? Elgondolkodnál, hogy felveszed magad? Van benne valami, amivel kitűnsz a tömegből?…Ne csalj!

 

Tehát a motivációs levél alapszabálya, hogy személyes hangvételű és mindenféle nagyképűségtől mentes legyen. Keltse fel az olvasó érdeklődését!

 

Ha megfogadod a fentieket, ismét közelebb kerülsz ahhoz, hogy tudatos munkavállalóként a számodra megfelelő állást találd meg és ne csak vaktában pályázgass!

 

Ha épp állást keresel, nézd meg, hogy mennyiben felel meg motivációs leveled a fenti szempontoknak és oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel!

 

A Te HR partnered: Csenteri-Dénes IldiVissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


 • motivációs levél minta
 • motivációs levél
 • Állás
 • Álláskeresés
 • jó motivációs levél
 • levél