Hogyan juss be az interjúra? – avagy 15+1 tipp a BOMBABIZTOS ÖNÉLETRAJZHOZ! 2. rész

Még mindig kell simítanod az önéletrajzodon? Úgy érzed nem elég ütős? Még mindig nem jutottál be az interjúra?


A bombabiztos önéletrajz első részében (Itt újra elolvashatod: https://csdi.hu/hogyan-juss-be-az-interjura-avagy-151-tipp-a-bombabiztos-oneletrajzhoz-1-resz/) már szó volt az önéletrajz struktúrájáról. Ebben a részben górcső alá veszem veled az önéletrajz elemeit és felhívom a figyelmed néhány tipikus hibára, amit ennek a cikknek a megfogadásával biztosan elkerülsz!

 

 1. Csak okosan a személyes adatokkal!

Járt nálam nem egy olyan pályázó, aki itt már begyűjtötte az első mínusz pontjait. Mire gondolok pontosan?

Lássuk: A név egyértelmű, nem lehet belekötni. A cím és a telefonszám benne kell legyen. Azt már nem javaslom, hogy a családi állapotodat illetve a gyerekeid számát írd be, mert az a munka szempontjából nem releváns, ha kell, úgyis megtudják.

Amiről igazán fontos itt beszélni, az az e-mailcím. Első hallásra felmerülhet benned, hogy miért írom ezt, de amikor olyan e-mailcímeket látok, mint kistitan@…, sutifej@…, tunderbogyoro@…, gonoszboszorka@…, sunyiroka@…, papamaci@…, jedimester@… illetve az envagyokakiraly@…, akkor elgondolkodom, hogy ki melyik bolygón él…. Javaslatom, hogy ha van is ilyen mailcímed, azt tartsd meg a barátoknak és a többi hírlevélnek, itt pedig használd a nevedet valamilyen formában.

 

 1. Csínján a célokkal!

Kedvelt szokás lett az önéletrajzokban, hogy a személylkes adatokat követően a célokat meghatározzák a kedves jelentkezők. A rossz hírem az, ezzel kapcsolatban, hogy ezt nem lehet jól megírni. Az e-mailben vagy motivációs levélben úgyis megírod, hogy milyen pozícióra pályázol jelenleg, így azt felesleges beleírni. Illetve ha ide is beleírod, akkor, ha éppen most nem kerülsz kiválasztásra, akkor kisebb az esélyed egy másik, hasonló területen lévő pozíciók megpályázásánál. Miért? Azért, mert amikor keresgélünk az adatbázisban, akkor kulcsszavakat keresünk, így ha a célhoz beírod a munkakört, az segítheti, de ronthatja is a „rádtalálási” esélyeket.

A kedvencem pedig ez: „Szeretnék az Önök vállalatánál elhelyezkedni és a megszerzett tudásomat önöknél kamatoztatni”. Még ha tényleg így is van, rettenetesen sablonos! NE! Ismétlem: NE! Személy szerint én ennél a pontnál néha abbahagyom az olvasást…. Tehát én ennek a pontnak a mellőzését javaslom.

 

 1. Időrendben visszafelé haladj!

Mind a végzettségeknél, mind pedig a tapasztalatoknál időrendben visszafelé kell haladni. Ha valakinek már 25-35 éves tapasztalata van, ott a legkorábbiakat csak felsorolásszerűen javaslom: cégnév, munkakör, időszak.

 

 1. Ne hagyj ki időszakokat!

Sajnos néha már ott elakadnak a jelöltek az önéletrajz írásánál, hogy mikor és hol dolgoztak. Fontos, hogy ezt egyszer jól gondold át és ha leírod, akkor ne hagyj ki időszakokat. Még akkor se tedd ezt, ha abban az időszakban munkanélküli voltál, nem jelentettek be vagy alkalmi munkáid voltak. Ez az igazság. Én úgy vagyok vele, hogy a munka sohasem szégyen, így az alkalmi munkát is be lehet írni, maximum nem részletezed, hogy pl hány fagyit adtál el a strandon…

 

 1. Végzettségek, papírok és a tudás

Sokszor fejtörést tokoz, hogy beírd-e a végzettségeidet. Ha nem a korábban említett önéletrajz-lebutítás a cél, akkor azt mondom, hogy igen. Ha 8 általános végzettséged van akkor is és ha 4 diplomád van, akkor is, mert ezeket megszerezted. Tanultál, nincs mit szégyellned. Vagy nem tanultál, kimaradtál nem volt pénzetek, dolgoznod kellett..ezt se szégyelld! Aki emiatt megítél, oda neked nem kell menned dolgozni!

Ha diplomás vagy, akkor ritka kivételtől eltekintve nem releváns sajnos, hogy miből írtad a szakdolgozatodat, még ha 1 évig is írtad azt. pályakezdőknél be lehet írni, de később semmiképpen nem javaslom.

 

 1. Tárgyszerűen a munkatapasztalatokról!

Az időrendről és a részletezésről már írtam, most igazán az az érdekes, hogy mennyire fejtsd ki a feladataidat. A legaktuálisabbat, illetve a megpályázott pozíció szempontjából relevánsat fejtsd ki a legjobban.

Kicsit ilyenkor gondolatban ülj át a másik oldalra. Ha lenne olyan szerencséd és beleavatnának egy új kolléga felvételébe, aki a te munkádat könnyítené meg, tedd fel a kérdést: „Milyen tapasztalata legyen a kollégának? Mikben legyen már jártas, amire nem kell megtanítani?” Minden szakmának megvannak a kulcsszavai. Ezeket mindenképpen használd. Lehet, hogy előszűrő szoftvert használnak, és legyen benne minél több olyan szó, ami a zsakma szempontjából fontos.

 

 1. Nyelvtudás és számítástechnikai ismeretek

Ennél a témakörnél azt javaslom, hogy csak olyan tudást írj be, amit birtokolsz. Ha valaha beszéltél németül, de most nem használod, még ha van is nyelvvizsgád, akkor is írd be, hogy passzív. Vannak szervezetek, akik nyelvi pótlékokat adnak, de nagy többségében csak a tudás számít: hogy meg tudsz-e szólalni vagy sem. Meg tudod írni azt a levelet vagy sem. Ha beírod, hogy aktívan használod a nyelvet, ne lepődj meg, ha az interjún majd hirtelen átváltanak idegen nyelvre.

 

 1. Készségek, képességek

Ezt sem lehet igazán sablonmentesen megírni, de ezt nem javaslom, hogy kihagyd. Itt olyan készségeket, képességeket kel felsorolni, mint a kommunikációs-, szervező-, analitikus képességek, csapatjátékos/önállóan dolgozni tudás. Nyilván más és más szintet jelent az egyes embereknek. A legmodernebb önéletrajzokban erre egy jó módszer a skála megjelenítése. Pl. az én kommunikációs készségem – saját bevallásom szerint – egy 1-7-es skálán pl 5-ös. Ezzel még inkább azt a látszatot keltjük, hogy tisztában vagyunk képességeinkkel. Egyébként ezt akár a nyelvi és az informatikai tudásunknál is használhatjuk. Ez persze nagyon szubjektív, mégis sokat elárul a jelöltről. Interjún azonban biztos, hogy rákérdeznek, hogy miért értékelted magad így.

 

 1. Referencia

Ez is egy kényes kérdés, nem is „kötelező” eleme az önéletrajznak. Én személy szerint nem szeretem, mert a jelöltek úgyis azt a személyt adják meg, aki jó véleménnyel van róluk, tehát kevesebb az esélyem, hogy a teljes igazságot megtudom a jelöltről. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor az álláshirdetésben kifejezetten kérik a referencia-megjelölést. Ilyenkor nem tudsz mit tenni: a legjobb főnöködet/kollégádat írod bele, akivel leginkább együtt tudtál működni.

 

+1. Lezárás

A lezárásnál mindenképpen aktuális dátumot írj be és legyen ott egy aláírás. Nem kell, hogy beszkenneld képként az írott aláírásodat, de a neved még egyszer legyen ott.

 

Nyilván, ahány ember, annyiféle…Vérmérsékletünktől, genetikánktól, képességünktől és személyiségünktől mérten különböző állásokra vagyunk alkalmasak. Tudnod kell hova pályázol, ne nyakló nélkül küldd el mindenhová az anyagod. Ez két okból is káros: 1. Csak a sikertelen próbálkozásaidat növeled, ezzel csökken az önbizalmad, amire lássuk be az álláskeresésnél nagy szükséged van. 2. A másik oldalon olyan képet mutathatsz, ami nem is te vagy.

 

Amennyiben szükséged van egy hathatós segítségre, amivel a Te önéletrajzod is bombabiztos tud lenni, keress meg, vagy add tovább ezen elérhetőségeimet azoknak akiknek szerinted szüksége van rá!

Ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Legyél tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes IldiVissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


 • Állás
 • Álláskeresés
 • önéletrajz
 • interjú
 • hogyan írjak jó önéletrajzot
 • jó önéletrajz
 • önéletrajzírás
 • bombabiztos önéletrajz