Hogyan juss be az interjúra? – avagy 15+1 tipp a BOMBABIZTOS ÖNÉLETRAJZhoz! 1.rész

Már rengeteg helyre elküldted az önéletrajzodat, mégsem hívtak be interjúra? Sokszor átírtad már az anyagod, mégis hiányzik belőle valami? Most megadom neked azt a 15+1 tippet, amivel bombabiztos önéletrajzot tudsz írni!


Már rengeteg helyre elküldted az önéletrajzodat, mégsem hívtak be interjúra? Sokszor átírtad már az anyagod, mégis hiányzik belőle valami?

MOST MEGADOM NEKED azt a 15+1 tippet, amivel bombabiztos önéletrajzot tudsz írni!

Pályám elején millió helyre elküldtem én is az önéletrajzomat. És vártam…és vártam….és vártam…. Aztán egyszer csak csilingelt a mailboxom (akkor még Drótpostagalamb)…”Új üzenete érkezett.” Heves szívverések közepette nyitottam ki a levelet és olvasni kezdtem: „Kedves Ildikó! Köszönjük jelentkezését, de sajnos ezúttal nem Önre esett a választásunk…”blablabla… Dühösen de főleg elkeseredetten lecsuktam a levelezőrendszert és magamat hibáztattam, hogy hol rontottam el. Újra és újra…. Miért nem kellek sehova? Aztán az évek alatt, különösen a másik oldalról tekintve megtanultam, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.

 

Az önéletrajzunk az első marketinganyag, amit kibocsátunk magunkról, így ezt is, mint oly sok marketingtartalmat, ezt is jól meg kell terveznünk.

Azt gondold végig, hogy amikor egy HR-es felad egy álláshirdetést, akkor a beérkező önéletrajzok száma 5 és 250 db közé is eshet. Nekem volt már ilyen tapasztalatom, hogy egy hirdetésre 150 CV is érkezett… Nem volt 1 óra átnézni őket. Ilyenkor az ember az első szűrőn keresztül a kulcsfeltételeket nézi meg és csak a második körben nézi meg részletesebben.

 

Ahhoz, hogy túljuss ezeken a rostákon úgy, hogy ne menjen el a kedved az álláskereséstől, illetve az önbizalmad ne kerüljön egészen mélyre, most megadom azt a mankót, ami alapján eljuthatsz legalább egy interjúig:

 

  1. Tudd, hogy hová pályázol!

Ha meglátsz egy álláshirdetést, először is nézd meg a cég honlapját, Facebook oldalát, beszélgess olyan ismerőseiddel, akik ott dolgoznak, vagy már korábban ott dolgoztak, így pontosabb képet kaphatsz a cégkultúráról, a hangulatról és esetleg a munkáról is. Egyébiránt ez szinte az első kérdések egyike is, hogy „Mit tud a cégünkről?”. Ha szimpatikus, akkor pályázz oda.

A pozíció leírása nem mindig a legpontosabb, de ha tárgyalóképes nyelvismeretet kérnek, mint alapfeltétel, akkor ne menj oda nyelvtudás nélkül. Így csak félredobják az anyagodat anélkül, hogy megnéznék a többit.

 

  1. Önéletrajz-lebutítás”, alacsonyabb munkakör megpályázása

Ez a legérzékenyebb téma…

Nagyon sok esetben (sajnos) csak lebutított CV-vel tudnak bekerülni a jelöltek a vállalatokhoz. Ez nagyon szomorú. Erre két esetben szokott sor kerülni, hogy ehhez folyamodnak a jelöltek:

–        elegük van a nagy multicégekből, kiégtek, inkább a fizetésükről mondanak le, csak több szabadidejük és így több életük legyen.

–        hirtelen állás nélkül marad a munkavállaló és mivel el kell tartani a családot, be kell fizetni a számlákat, ezért hajlandóak alacsonyabb fizetéséért, alacsonyabb pozícióba is elhelyezkedni.

Volt olyan esetem, hogy egy önéletrajzot ugyanabban a formátumban megkaptam a betanított munkás, a gépkezelő, a műszakvezető, a beszerző, a mérnök és a logisztikai csoportvezető pozíciókra és utána kaptam a zaklató leveleket, hogy miért nem tartom alkalmasnak egyikre sem….na ilyet ne kövess el soha!

 

  1. Csak az igazságot írd le!

Az igazság mindig kiderül! Sosem tudhatod, hogy a másik oldalon ki(k) olvassa(ák) az anyagodat, ki, hol, kit ismer, ki kinél mire kérdez rá. GDPR ide vagy oda, mindig informálódni fognak rólad. Tehát pontos időpontokat, pontos munkaköröket, feladatokat írj csak le az önéletrajzban! Kell a fényezés, de okosan bánj vele!

Fontos, hogy amit leírsz, arra mindenre rákérdezhetnek az interjún. Ezért ha nem is te írtad az önéletrajzot (mert azért ilyen is előfordul), akkor is nagyon jól kell ismerned az egészet. Nagyon rosszul néz ki az interjú során, ha a jelölt az önéletrajzát puskázásra vagy ellenőrzésre használja. Ha skálát használsz, akkor még meg is szorongathatnak vele. – De erről majd az interjúkról szóló blogomban részletesen írok.

 

  1. Maximum 2 oldal legyen!

„Kicsi, vékony, sovány, kevés, nem elég” – ahogy Ludas Matyi mondta. Ne kergesd magad abba a tévhitbe, hogy több órát el fognak tölteni az önéletrajzoddal. Ha valami megfogja az olvasót, akkor maximum 10 percre számíthatsz. Ezért ne legyen több mint 2 oldal. Sőt! A mostani trend szerint inkább egy oldalas legyen az anyag, két hasábos eloszlásban. Mindkettő jó, a lényeg, hogy átlátható legyen.

 

  1. Tartalomhoz a forma!

Az átláthatóságra részletesen kitérve fontos, hogy az önéletrajzod jól strukturált legyen. Az olvasó egyértelműen elsőre megtudhassa belőle, hogy hol írsz a végzettségeidről, hol a tapasztalatodról és hol saját magadról. Használj eltérő betűméreteket és egyéb kiemeléseket, szakaszolásokat.

A munkatapasztalatod részletezésénél a régebbi munkaköröket csak akkor fejtsd ki, ha a megpályázandó munkakör szempontjából fontos információkat tartalmaz. A legfrissebb munkakörödet részletezd a legjobban, az előzőről már ne írj olyan részletezéssel és így visszafelé.

Fontos, hogy ne használj barokk körmondatokat! Nem olvassák el…tényleg nem. Gondolatjelek mögé szedett szavak és rövid mondatok. Igen, ez az a pont, ahol megmutathatod magad, de mégis keretekbe vagy szorítva….

 

  1. Legyen rajta fénykép!

A legújabb módi szerint már nem is biztos, hogy kell rá fotó, de én arra bíztatlak kedves olvasó, hogy tegyél rá fotót a jobb vagy a bal sarkába. Ne vízjelként a CV mögé – volt ilyen….Rémisztő volt!!!! Illetve mellőzd a tengerparti, illetve parti-fotókat is! Ez utóbbit mondjuk valószínűleg megjegyzik.

Itt fontos megjegyeznem, hogy a hír igaz: szinte mindig lecheckoljuk a jelöltet a közösségi médiában is, tehát itt is fontos az, hogy közösségi oldalaid és önéletrajzod stílusa összhangban legyen.

 

Tehát az első, amit HR-esként megnézünk egy önéletrajzon, a forma, a rendezettség, az átláthatóság. Ez az első lépés, hogy egyáltalán beleolvassunk az anyagba.

 

A következő részben részletesen végigvesszük az önéletrajz elemeit, amikkel kapcsolatban bombabiztos tanácsokat adok majd.

 

Addig is, amíg erre vársz, tanulmányozd önéletrajzod a fenti szempontok alapján és oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel! 

Legyél Te is tudatos munkavállaló!

 

A Te karriertanácsadód: Csenteri-Dénes IldiVissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


  • önéletrajzírás
  • önéletrajz
  • hogyan írjunk önéletrajzot
  • jó önéletrajz