Hogy jön össze a tudatosság és a munkavállalás?

Tudatos élet…tudatos életmód…tudatos táplálkozás…tudatos testmozgás…tudatos szülő…..tudatos gyerek…..tudatos vásárlás… Életünket egyre inkább átszövi a tudatosság. De mit jelent ez a munkavállalásban? Mit akarok ezzel mondani? A legtöbben csak elszenvedik a munkát…én pedig fennen hirdetem, hogy ez lehet jó is és örömet is okozhat?


Amikor ez a szókapcsolat megfogalmazódott bennem, már körülbelül 10 éve foglalkoztam tudatosan önfejlesztéssel. Több mint 7000 interjúval, munkahelyi esettel és megannyi munkaviszony létesítéssel illetve megszüntetéssel a hátam mögött úgy éreztem, hogy a munkavállalás témáját sem szabad félvállról kezelnünk. Nem pattoghatunk a munkahelyek között mint a ping pong labda.

 

A munka általában napjaink felét, háromnegyedét kitölti és még sokszor után sem tudunk kikapcsolni. Foglalkoztatnak a munkahelyi feladatok, a kolléganő beszólása és az igazság az, hogy a kollégák és a felettesek értékelése, valamint munkánk aktuális minősítése alapján sajnos elkezd átalakulni az önmagunkról alkotott képünk. Így sokszor elveszítjük a célt a szemünk elől.

 

Rendkívül hálás vagyok az életnek, hogy már nagyon korán elém sodorta a HR területet, s nekem csak bele kellett szállnom a csónakba, a szüleimnek, akik engedtek beszállnom, kaptam evezőt és mentőmellényt. Még nem tudtam, hogy merre indulok…csak tudtam, hogy ez az enyém. Igazán az enyém.

Végigjártam az iskolát, majd rögös út vezetett idáig. Voltak fantasztikus sikerek és nagy csalódások. Kollégák, akikkel 20 év távlatában is jóban vagyok. Nem volt könnyű. Volt egy év, amikor 8 hónapig munkanélküli voltam. Ez az időszak nagyon átalakította a gondolkodásomat. Egy nagy megmérettetés volt. A lényeg az, hogy pontosan megtudtam, hogy milyen az állástalanság, a pénztelenség, a kiszolgáltatottság és néha a kilátástalanság útvesztőjében elveszíteni az önbizalmam, elveszíteni saját magam. Amim volt: egy álmom. Egy álmom, hogy HR-es leszek. És így is lett.

Akkor még nem sejtettem, hogy saját vállalkozásom lesz és az önmegvalósítás legmagasabb fokát élhetem meg. Rendkívül hálás vagyok mindenkinek, aki az úton elkísért: a támogatóimnak és az ellendrukkereknek is.

Visszatekintve az életemre, minden tudás, munkahely, kapcsolat hasznosult. Mindennek hasznát vettem. Miért? Ma már tudom: azért, mert egy helyzetben vagy nyerek, vagy tanulok.

 

Elképedve látom a nagy kontrasztot a jelöltjeimnél: az egyik azért hajtja le a fejét, mert 20 éve ugyanannál a cégnél dolgozik, a másik pedig azért, mert 20 év alatt a leghosszabb munkaviszonya is csak 1 év volt. Ez alapján sokan megítéltetnek.

 

Karrier-tanácsadásaimon klienseim megannyi esetet elmesélnek nap, mint nap, amikor felettesük vagy kollégájuk viselkedése teljesen megváltoztatja az önmagukról alkotott képet, illetve hogy amit csinálnak, az már nem az övék. Mivel ez a jelenség sajnos nem csak 1-2 esetben fordul elő, hanem tömegesen és a fluktuációs mutatókat az egekbe viszi, ezért kezdtem el foglalkozni a tudatos munkavállalással, s pár hónap alatt a misszióm lett.

 

Tudatos munkavállaló az, aki a munkában ismeri saját magát és önmaga fejlesztésén keresztül, mások sérelme nélkül az önmegvalósításra törekszik és jobb munkaerővé válik.

Munkáját élvezi, ha pedig a körülmények nem megfelelőek, akkor nem elmenekül, hanem igyekszik megoldani azokat. Az ilyen munkavállaló álláskeresése jól megtervezett és felépített, követi belső hangját, álmaiból célt kovácsol és folyamatosan megvalósítja azokat. A tudatos munkavállaló alatt fontos, hogy nem feltétlenül azt értjük, hogy valaki műszaki gyakornokból a mérnöki pozíción át vezető lesz, hanem sokkal inkább azt, hogy saját magát és önmaga változásait, fejlődését elfogadva képes felvállalni, hogy nagyot változtat sorsán és más munkakörnyezetbe vagy területre megy.

Kiváló példa erre egyik kedves kliensem, aki gyermekei megszületése előtt autópálya-építésben vett részt, aztán az egészségügyben találta meg egy ideig saját magát, majd fantasztikus önfejlesztésen és komfortzóna átlépéseken túl most a pilates felé vette az irányt. És ez teljesen rendben van! Nem a megszokott sémát követte, amiért mások esetleg elítélik. De igaz itt is a mondás: hordják csak egy kicsit azt a cipőt, amiben évekig ő volt…. És meglépte, mert megmerte lépni. És én büszke vagyok rá.

Vagy egy barátnőm, aki egy dokumentációs területről, egy gyártóüzem ablaktalan irodájából ma pénzügyi segítséget nyújt a hozzá fordulóknak és a vele való beszélgetéskor valóban elhiszed, hogy a napod valóban madárcsicsergéssel teli és bármire képes lehetsz. Rá is hihetetlenül büszke vagyok.

 

A tudatos munkavállalás témakörén belül fontosnak tartom:

        az alapos önismeretet és a folyamatos önfejlesztést, aminek eredményeképpen a tudatos emberek munkavállalóként tudják milyen területen a legjobbak, mi az a tevékenység, amit égő vággyal végeznek. Jobb munkaerő/vezető/szülő/ember/nő/férfi válik belőlük. Így mindenkit arra bíztatok, hogy lépjen rá erre a néha nem túl könnyű útra és olvasson, jógázzon, bocsásson meg, engedjen el és legyen hálás!

 

        a megfelelő munkaerő-piaci ismereteket, illetve ezen belül különösen azt, amikor más generációk képviselőivel szemben toleranciával, bizalommal és empátiával viseltetnek. Tudják, hogy az egymástól való tanulás mindenki fejlődését szolgálja. Nem szégyen az idősebbtől tanulni és nem presztízs-veszteség a fiatalabb módszerét kipróbálni!

 

        a hatékony álláskeresési technikákat, amiket alkalmaznak. Nem küldözgetik százfelé az önéletrajzukat, hanem tudatosságukkal, önismeretükkel csak azt az állást pályázzák meg, ahová alkalmasnak érzik magukat és amit valóban szeretnének is elvállalni! Tudom, amikor kell a fizetés a számlákra, ez nem megoldható, de ott is a sikertelenségeink számát csökkentjük azzal, ha csak a megfelelő helyre pályázunk!

 

        az önérvényesítés gyakorlását a munkahelyen, hiszen tudják, hogy kollégáik viselkedését nem, de gondolataikat, reakcióikat meg tudják változtatni. A jelenben élnek és megélik az örömöt a munkában, a nehézségeket pedig önfejlesztésre használják fel.

 

        a tudatos és támogató vezetői magatartást. A tudatos vezető először megküzd saját frusztrációival és félelmeivel annak érdekében, hogy tudjon másoknak is segíteni a fejlődésben.

 

Ezek azok a témák, amikkel mindennapjaimban tanácsadásaimon, interjúimon, előadásaimon foglalkozom, ezeket hirdetem, és hiszek benne, hogy a munkahelyek és tevékenységi területek megválasztása lehet tudatos, nem pedig egy őrült hajsza a  megélhetésért.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

 

Legyél tudatos munkavállaló!

 

A Te Tudatos munkavállaló trénered: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


  • tudatosság
  • önmegvalósítás
  • Álláskeresés
  • tudatos munkavállaló
  • Munka
  • szeretem a munkám
  • tudatos munkavállalás