Ettől le fog esni az állad! Ezt nézzük egy interjún az asztal másik oldaláról!

Bejutottál az interjúra. Felkészültél, lélegzetvételed a normális szintet kezdi megütni, összeszedted a kérdéseid, úgy érzed, magabiztos vagy… De vajon mi vár Rád odabenn, ott, az ajtó túlsó oldalán? Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen bombabiztos stratégiám van egy interjún való megfelelésre. Most figyelj! Elárulom neked!


Jelöltként tényleg sok mindenre oda kell figyelni egy interjún: az öltözködésre, a válaszokra, stb. Most viszont lerántom a leplet arról, hogy mégis mi az, amit mi, interjút készítők onnan az asztal másik oldaláról valóban megfigyelünk?

 

 1. Az összhang

Amikor belépsz az iroda ajtaján, a téged fogadó személynek van egy első benyomása rólad.

Hajad, ruhád, mosolyod, köszönésed, kézfogásod, lazaságod, nyugalmad, szakmai magabiztosságod  – ezek ha összhangban vannak, már félig nyert ügyed van.

 

 1. Marketing

Egyre többször halljuk, hogy „Csak el kell adnod magad az interjún”.  Javaslom, hogy domborítsd ki erősségeidet, koncentrálj azokra, meríts erőt belőlük, de csak addig, amíg tényleg van.

Ha túlzásba viszed az értékesítést, biztos, hogy gyanús lesz, hogy nincs is mögötte annyi tudás, mint azt állítod. Ha nem teszel semmit ebben a témában, akkor talán nem is akarod eléggé az állást…

 

 1. Stressz-tünetek

Az első benyomásnál az egyik legfontosabb a kézfogás. Rengeteg minden kikövetkeztethető belőle: izzadt vagy száraz a kezed, hideg vagy meleg, erős a kézszorításod vagy inkább olyan, mint egy halé. Ha izzad, mert izgulsz, érdemes elmenni a mosdóba előtte és megmosni, megtörölni, vagy csak egy papírzsebkendővel felszárítani a cseppeket.

Az interjú alatt a stressz jeleit szintén figyeljük. Ezek lehetnek: a túl hangos vagy épp túl halk beszéd, a túl gyors eszmefuttatás, a nagy testmozgások (mint például a karok lóbálása vagy a túl intenzív kézmozdulatok), de ilyen a toll csattogtatása, a térdek és vállak rángása, illetve a szemtikkelés is.

A lábak oda-vissza helyezgetése, a gyakori testhelyzetváltás (karok a széken majd vissza test előtt keresztbetéve) szintén stresszre utalnak.

Engem, ami a legjobban zavar egy interjún, amikor látom, hogy mennyire meg akar nekünk felelni a jelölt és folyamatosan bocsánatot kér az élete alakulása vagy épp a kiborított innivaló miatt. Jómagam, amikor egy hosszú állásnélküli időszak alatt interjúra mentem, pontosan ezeket a tüneteket produkáltam. Meg akartam felelni. Másoknak. Nem magamnak. Így aztán jó sok időbe tellett, míg végre beláttam, hogyha tudom, hogy mit akarok és emellett kiállok – és igen, még nemet is mondok egy olyan állásra, ami nem nekem való – akkor az ebből jövő nyugalmam és magabiztosságom által el fogom nyerni a hőn áhított munkakört.

 

 1. A valóság és amit elmondasz

Az előzőhöz kapcsolódva tudnod kell, hogy az interjú alatt egész testmozgásodat, illetve a verbális, a nonverbális és a metakommunikációd összhangját nézzük.

Egy-egy merészebb kérdésünknél nem ritka az izzadtságcseppek megjelenése a homlokon, illetve a tenyér izzadása, valamint az ing és a nyakkendő kényelmetlenné válása.

A dadogás szintén kétkedésre ad okot. Ha nem nézel a szemünkbe vagy elhúzod a szádat, inkább ne is folytassuk a beszélgetést.

 

 1. Szakmai rálátás

Ezt természetesen nem lehet kihagyni. A szakmai ismeretek és kompetenciák megléte a pozíciók betöltésénél alapfeltétel. Ami itt a kulcspont, hogy egy-egy pozíció más-más cégeknél eltérő tartalma takarhat. Te csak legyél magabiztos abban, amit eddig tudsz és nyitott az új technikák megtanulására.

 

 1. Lelkesedés

Nincs annál jobb interjú, amikor a jelölt teljes meggyőződésből, csillogó szemmel ül előttem és tudja, hogy ez az állás neki való és ő erre a legalkalmasabb. A lelkesedés mellé általában szorgalom is társul, így ha nincs is meg az összes szakmai ismeret, azt pótolni lehet. Sajnos sokszor a cégek teljesen „kész” embert keresnek és nem mindig várják ezt meg, amíg a jelölt betanul.

 

 1. Őszinteség

Ez a kedvenc titkos fegyverem. A helyzet az, hogy muszáj őszintének lenned, mert ha nem vagy az, akkor kiderül. Előbb vagy utóbb, de kiderül.

Mutasd meg magad, a személyiséged! Ha nemleges választ kapsz, akkor ott valószínűleg nem fogadnának el olyannak, amilyen vagy. Legyél őszinte magaddal is! Ha tudod, hogy milyen cégnél, milyen munkakörben dolgoznál szívesen, ne érd be kevesebbel!

 

Összegezve tehát – nálam legalábbis – az, hogy mi van leírva az önéletrajzba, azok csak adatok. Mutatják, hogy eddigi életed merre alakult, milyen képességekre, ismeretekre tettél szert, azonban ez mit sem ér, ha nem tudod eladni önmagad a cégnek és a pozíciót magadnak!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Legyél tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


 • állásinterjú
 • állás stressz
 • Állás
 • interjú