Bérre megy! – Amit mindig is tudni akartál a bértárgyalásról!

Úgy érzed, jól sikerült az interjú, egészen addig, amíg szóba nem került a bérkérdés? Leblokkoltál? Csak az interjú után jutott eszedbe, hogy milyen összeget kellett volna mondani? Félsz megkérni az „áradat”? Vagy csak egyszerűen magabiztosan akarsz felelni erre a kérdésre?


Amikor állásinterjún vagy, a szokásos interjúkérdések hangzanak el: milyen végzettséggel rendelkezel, milyen tapasztalataid vannak és mik voltak a munkahelyváltásaid okai.. Ezekre a legtöbb ember minden különösebb probléma nélkül, hol kevesebb, hol több izgalommal a torkában válaszolni tud.

Ugyanilyen tipikus kérdés a bérkérdés is: Milyen javadalmazásra gondolt? Mennyi fizetésért tudná ezt a munkát szívvel lélekkel végezni? vagy valami hasonló.

 

A nagy kérdés: Hogyan kell erre jól válaszolni?

 

Erre a kérdésre a legtöbb ember felszisszen, halkabban, darabosabban kezdenek el beszélni, kicsit kuszának is tűnik, amit próbálnak mondani. Ruhaigazítás, kis feszengés a széken, nyakkendő-lazítás, néha néhány gyöngyözés a homlokon.

Nem is gondolnánk mennyire tipikus tünetek ezek!

 

Talán ez az a téma, ami az összes elbeszélgetésemen szóba kerül. Még tőlem is félszegen kérdezik meg… De most tabuk nélkül beszélhetünk róla! Elmondom, mi a legjobb és legrosszabb stratégia ilyen helyzetben.

 

A lényeg, hogy az asztal másik oldalán csak egy számot szeretnénk hallani. Semmi mellébeszélés, kiegészítés, hümmögés. Csak egy számot. Ha lehet bruttót, de ha nettó, az sem baj, a lényeg, hogy közöljük, hogy melyiket szeretnénk. Volt már olyan interjúm, ahol ugyanarra a pozícióra az egyik jelölt nettóban, a másik bruttóban adta meg ugyanazt az összeget bérigényeként….

 

A bérrel kapcsolatban az az igazság, hogy minden cégnél van egy  – fejlett vagy kezdetleges – bérrendszer, amihez a vállalat HR-esének tartania kell magát, mégis a legtöbbször az egyéni képességeknek megfelelően van némi mozgásterük a döntéshozó kollégáknak.

 

Amikor a bérkérdésre kerül sor, általában az interjú utolsó egyharmadában vagyunk, amikor is már van egy első véleménye a téged interjúztatóknak rólad, illetve arról, hogy alkalmazna-e vagy sem. Mégis ez egy nagyon fontos pont a következők miatt:

–        az adott válasz alapján szeretnék lemérni, hogy hogyan értékeled magad: ha keveset mondasz, alulértékeled magad, ha túl magas a kért összeg, akkor viszont túlértékeled magad….

–        eldönthetik, hogy belefér-e a bérstruktúrába, nehogy bérfeszültséget okozzon. Ez is elképzelhető, de azt fel kell vállalni.

–        az adott válasz alapján valóban meglátszik, hogy mennyire volt valós vagy ál a magabiztosságod az interjún – itt azért van pár izzadtságcsepp…

 

Tehát amit tanácsolok az, hogy készülj fel:

–        Már az interjú előtt tájékozódj a cégről, illetve a pozícióról, vizsgáld meg saját kompetenciáidat és tudd előre, hogy milyen összeget fogsz mondani! Ez a legfontosabb!

–        Gondold azt át, hogy ez olyan, mint egy mérleg két serpenyője: az egyik oldalán a Te munkád, lelkesedésed, kompetenciáid, lojalitásod, munkaidőd, a másikon a cég által adott bér, juttatások, illetve a munkahelyi kultúra, brand, munkaidőrendszer, stb. Ahhoz, hogy egyensúlyban legyen, mindkét félnek pakolnia kell valamit a serpenyőkbe.

–        Nézd meg, hogy mekkora céghez pályázol – általában minél nagyobb egy cég, annál jobban fizet, persze voltak már nagy meglepetések ezen a téren is…

–        Vizsgáld meg, hogy mennyi a jelenlegi munkabéred. Ha havibéres vagy, oszd le az órabérre is! Ha napi 12-14 órát dolgozol, akkor már nem is tűnik olyan soknak az amúgy jó fizetésed…

–        Számold ki, hogy milyen összeget tesznek ki a kiadásaid, mert ebből tudod, hogy valóban mennyi az a minimum jövedelem, aminek be kell folynia.

–        Fontos pontosan ismerned az új állással kapcsolatos motivációdat: néha ugyanannyiért vagy kicsit kevesebbért is váltanánk csakhogy mást kelljen dolgoznunk, vagy tényleg dolgozhassunk, ne csak megbeszélésekre járjunk vagy épp ne legyen rajtunk akkora felelősség, illetve visszakapjuk az életünket, a szabadidőnket, stb.

–        Ha megvan az összeg, írd le és vizualizáld. Akár mondd is ki hangosan. A legjobb a tükör előtt szembenézve magaddal. Először jót nevetsz majd, de hidd el, beválik. Neked is hallanod kell, hogy mennyire vagy magabiztos, amikor kimondod.

–        Készülj fel arra, hogy lehet, hogy esetleg alkudozni fognak, erre is legyen stratégiád: ha nem akarsz lejjebb menni, akkor határozzátok meg több lépcsőben, esetleg célfeladatokhoz kötötten a béremelkedéseket. Ha szerződéskötésre kerül sor, akkor ezek legyenek lefektetve benne, vagy legalább egy külön megállapodásban vagy ajánlatban. A lényeg, hogy írásos nyoma legyen.

 

 

Ha jól felkészültél és a bérkérdésre kerül a sor, javaslom, hogy

–        maradj a témánál, ne kezdj el minden másról beszélni, főleg ne hebegni-habodni. Sajnos ez a leggyakoribb hiba!

–        ne firtasd a cégnél lévő bérstruktúrát és bérszinteket, mivel nem fogják elárulni. Az sem érdekes, hogy nagyapád a cég elődjénél ugyanebben a pozícióban mennyit keresett…

–        maradj nyugodt, inkább vegyél még egy levegőt, mielőtt válaszolnál.

–        s mint már mondtam: EGY ÖSSZEGET MONDJ! Se többet, se kevesebbet.

 

Az összeget úgy kalkuláld, és úgy alkudd ki, hogy az ne csak munkaviszonyod első 2 hónapjában legyen elég, hanem szolgáljon megelégedésedre a következő béremelésig.

Van egy fontos szó: A HIÁNY. Ha ez a hiány, mint érzés elhatalmasodik, egy idő után nem fogod jól érezni magad a munkahelyeden, amitől aztán egyre kevésbé fogod jól végezni a munkádat, amitől akár el is vesztheted azt…

 

Tehát tényleg jól gondold át, kalkulálj és vizualizáld!

 

Összegezve, valóban ez az interjú legkényesebb része és igaz, hogy volt több eset, amikor túl magas volt a jelölt bérigénye, amit nem tudtunk megadni, és ezért nem jött létre a munkaviszony. Olyan is előfordult azonban már munkám során, hogy viszont a jelölt annyira meggyőző volt, hogy harcoltunk érte és a magasabb fizetésért és végül megkaptuk. A személyes varázs, a lelkesedés, a motiváltság, az, hogy valóban akarod a munkát és alkalmas is vagy rá, ezek előtt van a fontossági sorrendet tekintve…

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Légy tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


  • állásinterjú
  • jövedelem
  • munkabér
  • interjú
  • mennyit kérhetek
  • bérkérdés