5 öltözködési hiba az állásinterjún!

Voltál már olyan szituációban, hogy úgy érezted, hogy nagyon nem jól öltöztél fel az interjúra? Kicsit túl divatos voltál vagy inkább túl lazán kezelted a helyzetet? Feszengtél, mert túl kényelmetlen ruhát választottál?


Mint már többször is írtam, hogy interjúztatóként úgy szeretnénk látni az álláskeresőt, ahogy a mindennapjainkban kollégaként. Ennek egy fontos eleme az öltözködés már az interjún is.

 

Az alábbiakban összeszedtem neked 5 öltözködési hibát, amit semmiképpen ne kövess el, ha azt akarod, hogy jól sikerüljön a felvételi elbeszélgetésed…legalább a megjelenésed szempontjából:).

 

 1. Csínján az egyszerűvel!

Ha már tényleg behívtak, adjuk meg mi is a módját! Semmiképpen ne vegyünk fel kinőtt, kopott, vagy éppen túl nagy, pólószerű felsőrészt! Inkább elegánsabbak legyünk, mint alulöltözöttek! Aki interjúztat minket, ő is megtiszteli a jelöltet azzal, hogy illően felöltözik (bár az igazat megvallva voltak itt is rossz tapasztalataim…). De azért a kevesebb többJ. Színek tekintetében csak akkor vegyünk fel tarkát, ha olyan a stílusunk! Nem mindenkinek áll jól!

 

 1. Ne feszengjünk!

Ilyen vicces szituáció inkább a női jelöltjeimnél szokott lenni, amikor mini ruhában érkeznek és egész interjú alatt azzal vannak elfoglalva, hogy abban hogyan üljenek és milyen pozícióban a legszebb a lábuk. Igen, tudom, nőként ez engem tényleg nem hat meg…de biztos, hogy elvonja a fókuszt a tudásukról. Öltözzünk kényelmesen,hiszen ez csak egy beszélgetés:).

 

 1. Ne vegyünk fel műszálasat!

A műszálas ruha a legkevésbé sem kényelmes. De ami a legrosszabb tulajdonsága, hogy pillanatok alatt meglátszik rajta az izzadtságfolt és nagyon kellemetlen szagot áraszt! Inkább kevésbé színes, feltűnő, de pamut-tartalmú ruhában menjünk!

 

 

 1. Kerüljük a nagyon feltűnő ékszereket!

Pár évvel ezelőtt egy interjún egy telt keblű hölgy érkezett hozzám. Ezt a testi adottságát kihangsúlyozva egy közepesen mélyen kivágott csinos blúzt viselt. Ezzel még nem is volt problémám. Ám azonban a hölgy egy körülbelül 8 cm hosszú Máriát ábrázoló aranymedált viselt és az már elég zavaró volt! Nincs gond azzal, ha valaki kifejezi vallási hovatartozását, de kérem, kicsit szolidabban tegye. Ha kötődik egy hasonló ékszerhez vagy szerencsehozó amulettnek hozza, akkor rejtse el a blúz alá vagy a táskába.

 

 1. Nyáron tilos a pántos ruha, a saru és a tanga-papucs!

Nyáron 30 fok felett a legkevésbé sem kényelmes dolog, ha egy állásinterjún még izzasztó kérdésekre is válaszolni kell. Igyekezzünk mindig lengébben, kényelmesebben, szellős, de elegáns ruhát viselni. Természetesen a spagetti-pántos topot és a miniszoknyát valamint férfiaknak a térdnadrágot mindenképpen kerüljük interjúkor! Egy volt vezető-kollégám azt mondta egyszer, hogy munkahelyre úgy menjünk, mintha a templomba mennénk…nagyjából ez igaz az interjúkra is.

A legkényesebb ruhadarab ilyenkor mégis a cipő. Hölgyeim! Sajnos nem mutat jól a papucs, még akkor sem, ha tényleg egy szép darabról van szó. Hagyjuk a kocsiban vagy a szatyorban a recepción. Uraim, önöknek szintén nem javaslom a szandált és a papucsot! Egy laza vászoncipőben egy órát ki lehet bírni! A lábujjakat rejtsük el!

 

A megfelelő öltözék kiválasztásánál vannak bizonyos aranyszabályok, melyeket nem ár t betartani:

 1. Nézd meg a céget, ahová pályázol, puhatolózz az ottani dress code-ról.
 2. Interjúra mindig csinos ruhában jelenj meg. Inkább légy kicsit elegánsabb mint alulöltözött.
 3. Ruhád tükrözze stílusodat! Még mindig Téged akarunk megismerni!
 4. Legyen külsőd ápolt, ruhád tiszta, hajad rendezett!

 

Összegezve, interjún úgy jelenj meg, ahol a másik oldalon ülve te is elvárnád. Öltözéked és stílusod, valamint tudásod legyen összhangban. Ha megvan a  harmónia, akkor ebből a szempontból már biztos a siker!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel, illetve ha szeretnél továbbra is megismerkedni a kulisszatitkokkal, érdekességekkel, valamint tippeket és ötleteket kívánsz kapni az álláskereséseddel kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Légy tudatos munkavállaló!

 

A Te HR inspirátorod: Csenteri-Dénes Ildi

 Vissza az inspiraciókhoz


Segíthetek?


Ha nem találja a honlapon amit keres, akkor lépjen velem kapcsolatba és érdeklődjön a további lehetőségekről.


 • állásinterjú
 • interjú
 • mit viseljek az interjún
 • öltözködés
 • mit vegyek fel
 • mit vegyek fel interjúra